Ett djur som àterigen koloniserar Frankrike
|
« Un animal qui recolonise la France » ( Kan endast läsas om man är klient )
En eller flera vargar i Ventron, undersökningen säger det. Men är det möjligt att förneka ett djur som lite i taget àterigen koloniserar Frankrike. Försvunnen sedan àren 1930 fràn « hexagonet » ( En individ dödad 1937 i Limousin och en isolerad observation 1939. ), arten har àterkommit, förekommande fràn Italien, och passerande Alperna 1992.
En ny erövring för ögonblicket allt relativt: uppskattningen av den franska stammen varierar mellan 150 och 220 huvuden enligt källorna. Till miljöministern, en specialist pratar om « 25 zoner av en permanent närvaro i L’arc alpin », även om man redan har sett rovdjuret promenera i le Massif central eller Les Pyrénées-Orientales « de genetiska analyserna är formella. Dessa djur förekommer alla fràn samma rot, italienska », understryker man pà ministeret. « Tvärtom vad mànga tror, vargen har ej blivit àterintroducerad i Frankrike. Den har àterkommit helt själv », understryker Jean-David Abel, fràn France Nature Environnement. « Det är ett djur extremt mobil, preciserar han. När de är tvà àr, de unga blir jagade av deras föräldrar. De gàr dà pà upptäcktsfärd efter nya territorium och kan, pà nàgra veckor eller nàgra mànader, finna sig 600 km fràn deras ursprungsplats! »
Canis Lupus, dess latinska namn, làter sig inte stoppas av nàgot hinder, eller nästan. Den passerar fälten, motorvägarna, floderna. « För nàgra àr sen, en av dem blev pàkörd av en bil pà en snabb körfil, nästan 5 km fràn Valence », kommer Jean-David Abel ihàg. Onödigt att fördjupa sig i en psykos. « En norsk forskare har utvärderat all västeuropeisk litteratur som berör vargen, berättar Jean-Michel Gaillard, forskningsdirektör hos CNRS. Han har inte kunnat finna ett enda fall som har kunnats bekräftats som berör en attack pà en människa som har begàtts av en varg. »
« Det tjugonde seklet, de enda signalerade fallen och dokumenterade finns i Indien och offren var barn », preciserar Jean-David Abel. « I Det tjugoförsta, man signalerar attacker i Frankrike, men endast rivna djur, eller individer som angriper kadaver pà slägfält. »
Spanien och Italien har enorma populationer av varg, även öststaterna; ändà, man hör aldrig talas om attacker » tillägger Jean-Michel Gaillard.
Michel Valentin, Le Parisien, Lördagen 17 april 2011.
Jag har översatt den här artikeln.
|
||
Italiensk varg, som finns i Frankrike.
Hane 25-40 kg
Hona 18-30 kg
Livslängd: 10 àr
Lever i flock pà 2 till 8 individer, habitat varierar.
Kan springa 30 km en natt.
Endast ALFA-paret reproducerar sig, födelsetal 2-5 valpar mellan april och maj.
En varg pà 35 kg äter mellan 3-4 kg kött dagligen, jagar ensam eller i flock.
![]() |
loup gris |
Commentaires sur « Rovdjurens Värld » :
Arrami
Varghjärta
19 april 2011, kl 17:53
Kul att den återkommit så starkt i Frankrike och där är förhoppningsvis debatten lite kunnigare än den varghatarna bedriver i Sverige…?
Kram.
Anmäl ! [Ta bort] [Kommentera]
Maria de Suède
19 april 2011, kl 17:55
Ja, det hoppas jag verkligen, fast med tanke pà björndebatten sà tvivlar jag lite iaf…
Kram
Anmäl ! [Ta bort]
Urban.Medin.
19 april 2011, kl 17:55
Vad den är vacker 🙂
Anmäl ! [Ta bort] [Kommentera]
Maria de Suède
19 april 2011, kl 17:56
Jag vet, ett vackert djur! 🙂
Anmäl ! [Ta bort]
Tant Otto 50 år
Bloggar
Klimakterietantens betraktelser
4 your eyes
19 april 2011, kl 17:59
De är vackra djur vargarna…men ack så jagade…bra att de finns lite varstans…
Läste i gårdagens AB om en småbarnsmamma som fick fly en varg som gick till attack…lite läskigt…så jag kan förstå om människor är rädda för dem…men hur ofta går de till attack? Har inte hört att de attackerar människor förrut …
kram
Anmäl ! [Ta bort] [Kommentera]
Maria de Suède
19 april 2011, kl 18:02
Ja, de är verkligen vackra. Du har sà rätt sà…
Jag tror att jag har läst artikeln, det handlade inte om en attack pà människor, det var hunden som angreps… Rivalitet mellan hund och varg, revir… Stod det i artikeln…
Kram