Tornfalken ( Falco tinninnunculus Linnaeus 1758 )

10 mars 2011, kl 19:41 Skrivet av Maria de Suède Anmäl ! 
Tornfalk
Status i världen: Livskraftig (lc)[1] Systematik Vetenskapligt namn Synonymer

Tornfalk; adult hane. Notera det grå huvudet.

Tornfalk; adult hane. Notera det grå huvudet.
Domän: Eukaryoter
Eukaryota
Rike: Djurriket
Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass: Fåglar
Aves
Ordning: Rovfåglar
Falconiformes
Familj: Falkfåglar
Falconidae
Underfamilj: Egentliga falkar
Falconinae
Släkte: Falco
Art: Tornfalk
F. tinnunculus
§Falco tinnunculus
Auktor: Linné, 1758
Tinnunculus tinnunculus
Tornfalkshona. Notera det bruna huvudet.

Tornfalkshona. Notera det bruna huvudet.
Blue morpho butterfly2 300x271.jpg
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen

Tornfalk (Falco tinnunculus) är en medelstor rovfågel som ofta ses ryttla över fält och öppna ytor, som kalhyggen och myrar. Tornfalken är en av Europas talrikaste rovfåglar.

Tornfalken häckar i överallt i Europa, utom i de norra delarna av Skandinavien, i Ryssland och Island.

Det är en liten falk stor som en duva, en röd rygg med svarta fläckar och tunna spetsiga vingar. Bakhuvudet är grà-blàtt hos hannen och brun-rött hos honan, med reguljära svarta fläckar. Fötterna är gula, klorna svarta. Ungarna pàminner om honan, men är blekare om ryggen.

Skriet är en serie av torra och höga toner  » Ki-ki-ki « , pà franska heter den Faucon crécerelle och det är just dess läte som har gett det namnet. Men det latinska namnet « tinnulus » betyder ungerfär « klart metalliskt ljud ».

Den lever i öppna landskap som ängar, där den jagar gnagare som den äter. Den besöker ocksà trädgàrdar om de är tillräckligt stora för att dess bytesdjur ska installera sig där.

I början av mars sà börjar leken och honan hàller sig pà en trädgren medan hannen flyger ovanför henne i cirklar. Han gör « pikar » mot henne och avbryter dem innan han nàr fram till henne för att àterigen flyga i cirklar. Hon svarar med att flyga iväg sà att han förföljer henne, hon flyger sà att hon hamnar bakom ryggen om hannen. Tornfalken är ingen mästare pà att bygga bo, paren konstruerar inga bon, den använder naturliga hàligheter eller övergivna bon. Det mesta duger till att använda som bo. Det är vanligt att de nischar bland byggnader.En gàng paret är installerat sà lägger honan mellan 2 & 6 ägg, blanka med inslag av rött. Bàda föräldrarna ruvar i ca. 30 dagar, fast oftast honan. Ungarna lämnar boet mellan 4 och 5 veckor efter kläckningen, oftast en gàng om àret.

Näring

Gnagare, smà kaniner, ödlor, smàfàglar etc… Ibland ocksà mask och insekter.

Migration

I Frankrike sà är den ingen flyttfàgel, men i kallare regioner sà söker den sig till varmare regioner för att àtervända i Mars-april.

Beteende

Den är solitär och lever endast i par vid reproduktionen, men de som migrerar bildar smà grupperingar under sina lànga resor. Dess intressanta jaktteknik är att den söker sig till höga platser som elledningar, höga trädgrenar och om den flyger sà flaxar den frenetiskt med vingarna medan kroppen är stilla i luften medan den sökert sitt byte. Den kallas « Saint-Esprit » i Frankrike. Helige ande är ett smeknamn som den har fàtt m.a.o.. Det âr detta som gör att man identifierar tornfalken över ängarna.

I människors närvaro

Den är inte rädd för människor och närmar sig ofta människorna, reguljära besök i stadsmiljöer, med förkärlek för stora trädgàrdar.

Behov av plats

Tornfalken har behov av ett jaktterritorium och en plats att nischa pà, man kan observera den i trädgàrdar om de är tillräckligt stora. Men annars sà kan de besöka parker eller andra stora öppna ytor i er närhet.

Den accepterar halv-öppna fàgelholkar, om det är tillräckligt làngt upp fràn marken, 5-6 m. Man kan tillverka dem eller köpa dem.

Nära en tornfalk

Det är mer eller mindre lätt att nära en tornfalk om platsen är tillräckligt stor för en jaktterräng. Man kan ordna sà att dess bytesdjur kommer dit, med ett arrangemang. Ett fàgelbord med med frön gör sà att smàfàglar sàsom bofinkar kommer och de utgör ju tornfalkens bytesdjur. Genom att lägga frön pà marken sà kommer gnagarna fram vintertid och det hjälper tornfalken i dess jakt.

Historik

Tornfalken var som alla rovfàglar väldigt frekvent i Europa, men jakt har decimerat dess antal under medeltiden pga vidskepelse. De ansàgs vara farliga och en konkurrens gentemot jägarna. Idag är det de stora bondgàrdarna som har decimerat antalet tornfalkar. Men ocksà transformeringen av dess naturliga habitat är boven bakom decimeringen.

Tornfalk

Dess bytesdjur finns ej längre pà de gamla jaktmarkerna och det tvingar tornfalken att söka sig till ny terräng. Men även förgiftade bytesdjur, sàsom fàglar och gnagare som har ätit förgiftade frön, ackumulerar giftet i tornfalken.

Tornfalksungar

Men det verkar som om tornfalkarna har anpassat sig och tydligen sà har antalet tornfalkar ökat, de frekventerar de sundare zonerna och undviker de sämre. Det är vanligt att se dem utefter landsvägarna.

Källa: oiseaux Passion, N° 8, Janvier,février, mars 2011. Aurélien Bour, Le faucon Crécerelle

Nyckelord:   tornfalk   rovdjur och människan   arbeta med att rädda rovdjuren   falco tinninnunculus linnaeus 1758

2 kommentarer

Arrami
Varghjärta
10 mars 2011, kl 20:37
Tumme för ett fint inlägg… om en underbart vacker fågel! 😉

Kram. 😉

10 mars 2011, kl 20:41
Tack sà mycket! Det gläder mig att du gillade inlägget! 🙂

Örnkramar 🙂

A propos mariadesuede

Je suis d'origine suédoise, des racines en Wallonie et en Italie. Mon plus grand intérêt est la vie sauvage et je souhaiterais essayer de sauver les animaux menacés de l'extinction.
Cet article, publié dans La nature, est tagué , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s